Kosteusvaurio ja valesokkeli, kaksi sanaa jotka surullisen usein yhdistetään toisiinsa. Ikävä tosiasia on, että usean kosteusvaurion taustalla on nimenomaan 70-luvulla rakennettu valesokkeli, jota kautta kosteus on päätynyt syvälle talon rakenteisiin.
Valesokkeli on yleinen etenkin 70- ja 80-luvuilla rakennetuissa taloissa, jolloin tämä riskirakenne oli suosittua niin säästö- kuin käytännön syistä. 90-luvun jälkeen valesokkeli kiellettiin kokonaan, ja rakentamisessa siirryttiin takaisin perinteisiin korotettuihin sokkeleihin.
Näitä piilosokkelitaloja on edelleen asumiskäytössä, ja riskirakenteesta johtuvia ongelmia ilmenee vuosittain entistä enemmän rakennusten vanhetessa.
Aikaisemmin kävimme läpi muita yleisimpiä kosteusvaurion aiheuttajia, mutta tällä paneudumme hieman tarkemmin valesokkeleihin, niiden aiheuttamiin ongelmiin sekä toimenpiteisiin joilla ennaltaehkäistä nämä ongelma. Kuten aina kosteusvaurioiden kohdalla, ennaltaehkäisy on tehokkain ja usein myös halvin keino kosteusvaurioiden estämiseksi.
Opi tunnistamaan valesokkelin riskit ja vältä suuret vauriot ja kustannukset. Valesokkeli on valtava riskitekijä, jonka kanssa kannattaa aina pelata varman päälle.
Mikä on valesokkeli?
Valesokkeli (usein myös piilosokkeli) on 70- ja 80-luvuilla käytetty rakenne, jossa lattiatason ja maan välissä ei ole minkäänlaista rakoa. Ulkoisesti valesokkeli näyttää tavallisesti korotetulta sokkelilta, minkä valesokkelin nopea tunnistaminen voi olla aluksi haastavaa.
1970-luvulla rakentamisessa arvostettiin esteettömyyttä ja matalia kynnyksiä, jonka seurauksena nykyisin riskirakenteeksi luokiteltu valesokkeli syntyi. Matalaa tai käytännössä olematonta kynnystä pidettiin jopa ylellisyytenä sekä eräänlaisena statussymbolina.
Yksi valesokkelin eduista oli sen erinomainen lämmöneristävyys. Kun rakennus on käytännössä täysin tiivis, ei vuotokohtia synny eikä rakennukseen muodostu vetoa.
Valesokkelin tunnistaminen
Valesokkelin tunnistaminen nopealla vilkaisulla voi olla hankalaa, sillä valesokkelin tarkoitus on näyttää ulospäin aivan tavalliselta sokkelilta.
Valesokkelin tunnistaa usein oven korkeudesta. Jos ovi on maanpinnan tasolla eikä sen edessä ole minkäänlaista kynnystä tai rappusia, on syytä epäillä valesokkelia.
Rakennuksen sisäpuolella valesokkelin tunnistaa usein huonosta sisäilmasta tai maakellarimaisesta hajusta.
Valesokkelin haitat
Valesokkeli oli pitkään käytössä aina 1990-luvulle saakka, kunnes sen ongelmia alettiin havaita suuremmissa määrin. Valesokkelin lukuisat ongelmat johtivat lopulta sen totaalikieltoon ja julistamiseksi riskirakenteeksi.
Suurin valesokkelin ongelma on nimenomaan kosteus. Kun rakennus lepää suoraan maanpinnan päällä, alistuu alapohja jatkuvalle kosteudelle joka ei pääse haihtumaan tuuletuksen mukana.
Kun alapohjassa ei ole minkäänlaista tuuletusta ja rakenteet ovat jatkuvasti kosketuksissa kosteuden kanssa, on kosteusvaurio jossain kohtaa talon elinkaarta väistämätön. Tällöin kosteus nousee täysin vapaasti ylempiin rakenteisiin joko diffuusiolla tai kapillaarisesti.
Maakosteuden lisäksi valesokkeli on jatkuvasti alti sadevedelle sekä sisäilman kosteudelle, mikä nostaa kosteusvaurion riskiä entisestään.
Valesokkelirakenteessa ei usein ole minkäänlaista tuuletusta, kapillaarikatkoa tai salaojitusta, minkä vuoksi kosteus liikkuu rakenteissa täysin vapaasti.
Valesokkelin kosteusvaurioiden ennaltaehkäisy
Valesokkeli on tietyissä tilanteissa tikittävä aikapommi, joka voi pahimmillaan johtaa joko rakennuksen purkutuomioon. Voit kuitenkin vähentää kosteusvaurion riskiä merkittävästi tarkkailemassa valesokkelin kuntoa jatkuvasti, sekä pitämällä silmällä merkkejä pienistäkin vaurioista.
Pelkkä silmämääräinen tarkastus ei anna riittävän tarkkaa kuvaa valesokkelin todellisesta tilanteesta.
Tehokkain keino valesokkelin kosteusvaurion ennaltaehkäisyyn on valesokkelin korjaus. Myös kengityksenä tunnettu toimenpide poistaa valesokkelin riskit käytännössä täysin, sekä pidentää rakennuksen käyttöikää merkittävästi.
Vinkit valesokkelin aiheuttamien vaurioiden ennaltaehkäisyyn:
- Tarkkaile valesokkelin ja alapohjan kuntoa säännöllisesti
- Teetä kattava kuntokartoitus säännöllisin väliajoin
- Korjaa valesokkeli pientenkin ongelmien ilmetessä
Valesokkelin riskien tunnistaminen
Valesokkelin kosteusvaurion riskit tunnistat lähestulkoon samoista merkeistä kun minkä tahansa muunkin kosteusvaurion. Alapohjan kosteus, heikko sisäilma tai kellarimainen haju kielivät usein valesokkelista peräisin olevasta kosteusvauriosta.
Valesokkelin aiheuttama kosteusvaurio on vakava ongelma, johon täytyy reagoida välittömästi. Mikäli epäilet kosteusvauriota, tilaa vahinko- ja kosteuskartoitus välittömästi.
Näin tunnistat vaurioituneen valesokkelin tai kosteusvaurion:
- Alapohjassa on kosteutta
- Sisäilma haisee homeelle tai kellarille
- Alapohjan rakenteet ovat lahonneet tai kärsineet mikrobivaurioita
- Tummat kohdat tai värimuutoksen seinien alaosissa
Kosteusvaurio valesokkelissa – Toimi näin
Mikäli epäilet valesokkeliperäistä kosteusvaurioita, toimi ripeästi ja kutsu ammattilainen paikalle arvioimaan tilanne. Valesokkelin aiheuttamat ongelmat eivät ole leikin asia, vaan kyseessä on vakava tilanne joka voi johtaa mittavaan vahinkosaneeraukseen tai pahimmillaan koko rakennuksen purkutuomioon.
Ongelmien ilmetessä ota yhteyttä, niin olemme paikalla lyhyelläkin varoitusajalla. Suuremmankin vahingon kohdalla voit olla täysin huoletta, sillä hoidamme koko urakan puolestasi aina kosteuskartoituksesta lopputarkastukseen. Olemme vuosikymmenten kokemuksella luotettavin kumppanisi kosteusvaurioiden eliminoimisessa.