Yleisimmät kosteusvaurion syyt – Ennaltaehkäise riskit

Kosteusvaurio katossa.

Mitkä ovat yleisimmät kosteusvaurion syyt? Opi tunnistamaan riskit ja vältä suuremmat vahingot.

Kosteusvaurio on vakava vahinko, joka voi aiheuttaa jopa kymmenien tuhansien eurojen remontin, tai johtaa pahimmillaan rakennuksen purkutuomioon.

Kosteusvaurion taustalla voi olla useita eri syitä, joista useimmat liittyvät joko viallisiin tai vanhentuneisiin laitteisiin ja rakenteisiin. Näiden lisäksi kosteusvaurion taustalla voi olla myös vesivahinko. Näin ollen ennaltaehkäisy on avainasemassa kosteusvaurioiden torjumisessa: jo pienilläkin toimenpiteillä voit pienentää orastavan kosteusvaurion riskiä merkittävästi.

Tässä artikkelissa jaamme viisi yleisintä kosteusvaurion syytä, sekä kerromme vinkkejä niiden ennaltaehkäisyyn. Toimimalla oikein ja välttämällä riskit voit välttyä suurelta vahingolta sekä säästää pitkän pennin.

Opi tunnistamaan riskit, ja vältä suuremmat vauriot ja kustannukset. Paras keino kosteusvaurion välttämiseen on ennaltaehkäisy.

Jos kosteusvaurio kuitenkin pääsee yllättämään, Aruta-Vahinkosaneeraus korjaa niin pienet kuin suuretkin vahingot turvallisesti ja nopeasti. Ota yhteyttä, niin olemme paikalla ajankohdasta riippumatta.

Vesivahinko

Äkillisestä vuodosta tai viallisesta laitteesta johtuva vesivahinko on yksi yleisimmistä kosteusvaurioiden aiheuttajista. Pienikin vuoto voi hoitamattomana aiheuttaa vaurioita, mikäli irtovesi ja kosteus pääsee imeytymään parkettiin tai valumaan sisälle talon rakenteisiin.

Vesivahingon sattuessa onkin äärimmäisen tärkeää toimia nopeasti. Aivan ensiksi on suljettava vuodon lähde, jonka jälkeen siirrytään välittömästi irtoveden kuivaamiseen.

Nopealla toiminnalla voit estää veden päätymisen talon rakenteisiin ja välttyä vaurioilta. Kun toimit ripeästi, voit selvitä vain säikähdyksellä.

Yleisimmät vesivahinkojen aiheuttajat ovat ylivoimaisesti pyykin- sekä astianpesukoneet. Pesukoneiden vuotojen taustalla ovat usein huonot putkiliitännät, joita ei ole tarkastettu tai huollettu pitkiin aikoihin.

Heikko vesiletkuliitäntä on aina valtava vesivahingon riski, minkä vuoksi liitännät olisi hyvä tarkistaa mielellään jopa vuosittain.

Ennaltaehkäise vesivahinkojen aiheuttamat kosteusvauriot:

  • Vahingon sattuessa toimi ripeästi. Kuivaamalla irtoveden nopeasti voit estää veden päätymisen syvemmälle rakenteisiin. Ennen kuivaamista on tärkeä tukkia vuodon lähde.
  • Eliminoi riskitekijät: huolehdi pesukoneiden putkiliitännöistä äläkä koskaan jätä pesukonetta yksin.

Vanhojen putkien vuodot

Vanhat putket ovat tilastollisesti suurimpia vesivahinkojen ja kosteusvaurioiden aiheuttajia. Etenkin metallisten putkien, kuten sinkittyjen kupariputkien ja rautaputkien kohdalla, vuodon riski on suuri.

Suurimmat vauriot ovat usein peräisin seinien ja rakenteiden väliin asennetuissa putkissa, jolloin vuodon havaitsemisen on haastavaa. Siinä vaiheessa kun putkien vuoto havaitaan, on jo usein liian myöhäistä, ja vahinko on päässyt syntymään.

Käyttövesi- ja lämpöverkkoputket olisikin hyvä uusia enintään 30 vuoden välein, mikä on usean putkivalmistajat määrittämä tekninen käyttöikä. Uudet pintatyönä asennetut suojaputkelliset muoviputket ovat oikein asennettuna lähes riskittömiä, ja pienetkin vuodot ovat helposti havaittavissa.

Huomioi kuitenkin, että putkien pinnalle ilmestyvä kylmä vesi ei ole aina merkki vuodosta, vaan kyseessä on todennäköisesti kondenssivettä.

Ennaltaehkäise putkien aiheuttamat kosteusvauriot:

  • Vaihda vanhat metalliputket suojaputkellisiin komposiittiputkiin
  • Tarkasta putkien liitoskohdat säännöllisesti
  • Teetä putkiremontti pintatyönä, jolloin pienetkin vuodot ovat helposti havaittavissa.

Vanhat ja vaurioituneet vesieristeet

Kosteissa tiloissa on oltava asianmukaiset vesieristeet, joita ilman kosteusvaurio olisi vääjäämätön. Kymmeniä vuosia vanhoissa vesieristeissä piileekin valtava riski, sillä ajan saatossa kuluneet eristeet eivät ole enää tehokkaita.

Jos kylpyhuone on rakennettu 90-luvun puolella, voivat vesieristeet olla hyvinkin puutteelliset. Vesieristeiden laatua alettiin säätelemään vasta 2000-luvun puolella, jolloin riittävistä vesieristeistä tuli pakolliset jokaiseen kosteaan tilaan.

Vesieristeiden tekninen käyttöikä on keskimäärin 30 vuotta. Säännöllisempi märkätilojen käyttö voi lyhentää käyttöikää merkittävästi. Myös tilojen käyttäjien määrä voi vaikuttaa eristeiden rasitukseen; useampi suihku päivässä kuluttaa eristeitä huomattavasti.

Valesokkeli

Riskirakenteeksi luokiteltava valesokkeli on etenkin 70-luvulla rakennettujen talojen yksi suurimmista kosteusvaurioiden aiheuttajista. Valesokkelissa lattia lepää suoraan maanpinnan päällä, jolloin alapohjaan ei jää minkäänlaista tuuletusta.

Valesokkeli on aina suuri riskitekijä, sillä alapohjan rakenteet altistuvat jatkuvasti niin maakosteudelle, sadevedelle kuin sisäilman kosteudelle.

Valesokkelin kosteusvaurion ennaltaehkäisy on hieman haastavampaa, sillä käytännössä ainoat keinot ovat valesokkelin kunnon säännöllinen tarkkailu sekä valesokkelin korjaus eli kengitys.

Katto ja kattorakenteet

Vanha ja vaurioitunut katto sekä heikot kattorakenteet muodostavat yhdessä valtavan kosteusvaurion riskin. Huono katto päästää veden läpi, ja heikot kattorakenteet keräävät itseensä kosteutta muodostaen merkittävän homevaurion riskin.

Kosteusvaurio voi johtua esimerkiksi

  • Rikkinäisestä katteesta
  • Puutteellisesta yläpohjan tuuletuksesta
  • Väärin toteutetusta yläpohjan lisäeristyksestä
  • Virheellisesti asennetusta katosta

Yleisimmät katosta peräisin olevat home- ja kosteusvauriot johtuvat nimenomaan puutteellisesta tuuletuksesta. Kun yläpohjan ilma ei vaihdu, pääsee kosteus kertymään täysin vapaasti.

Ennaltaehkäise katosta johtuvat kosteusvauriot:

  • Älä viivyttele kattoremontin kanssa, vanha katto on altis kosteudelle
  • Huolehdi yläpohjan riittävästä tuuletuksesta
  • Tarkasta katon ja kattorakenteiden kunto säännöllisesti

Vaurioitunut alapohja

Vaurioituneesta alapohjasta johtuvat kosteusvauriot ovat merkittävä riski etenkin vanhemmissa taloissa, joissa on riskirakenteeksi luokiteltu valesokkeli. Kuten yläpohjankin kohdalla, kun tuuletus ei ole riittävä, pääsee kosteus kertymään vapaasti rakenteisiin.

Vaurioituneesta tai puutteellisesta alapohjasta vesi pääsee ylempiin rakenteisiin joka diffuusiolla, tai rakenta pitkin kapillaarisesti.

Huonosti suunniteltu tai vaurioitunut alapohja voi johtaa mittavaan homevaurioon tai jopa talon purkutuomioon.

Ennaltaehkäise alapohjan aiheuttamat kosteusvauriot:

  • Tarkasta alapohjan rakenteiden kunto säännöllisesti
  • Huolehdi riittävistä alapohjan kapillaarikatkoista
  • Tarkasta alapohjan tuuletus

Opi tunnistamaan riskit ja vältä suuret vahingot

Kosteusvaurio ei ole leikin asia, joten pieniinkin riskeihin tulee suhtautua vakavasti. Ennaltaehkäisevillä toimenpiteillä voit vähentää kosteusvaurion riskiä huomattavasti, ja välttyä suuremmilta vaurioilta.

Pienilläkin toimenpiteillä voit välttää suuren laskun.

Vinkit kosteusvaurion ennaltaehkäisyyn:

  • Kuivaa pienetkin vuodot viipyilemättä ja sulje vuodon lähde
  • Tarkasta pesukoneiden ja vesikalusteiden kunto säännöllisesti
  • Vaihda vesieristeet riittävän usein. Vesieristeiden asennuksessa käänny sertifioidun vesieristäjän puoleen.
  • Huolehdi katon, ylä- ja alapohjan sekä rännien kunnosta. Painota eritoten ylä- ja pohjien tuuletusta, jotta kosteus ei pääse kertymään rakenteisiin

Vahingon sattuessa Aruta-Vahinkosaneeraus on paras kumppanisi

Kosteusvaurio voi sattua kenelle tahansa milloin tahansa, eikä vauriot ole aina ennaltaehkäistävissä. Kosteusvaurion sattuessa Rakennus-Aruta on luotettavain kumppanisi, ja olemme paikalla aina alkukartoituksesta loppusiivoukseen saakka.

Aruta-Vahinkosaneeraus suorittaa vaikeidenkin kohteiden korjauksen ja jälleenrakentamisen vuosien ammattitaidollavain laadukkaimmilla välineillä ja metodeilla. Suurikin projekti hoituu käden käänteessä, ja kosteusvauriosta jää jäljelle vain muisto.

Kosteusvaurion kohdalla ota rohkeasti yhteyttä, niin olemme paikalla lyhyelläkin varoitusajalla. Hoidamme kaiken kokoiset vahingot turvallisesti ja tehokkaasti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *