Mitä tehdä vesivahingon sattuessa? – Toimi oikein ja vältä suuremmat vauriot

Vesivahinko on aina ikävä yllätys. Lue lisää, mitä tehdä vesinvahingon sattuessa

Mitä tehdä vesivahingon sattuessa? Toimimalla oikein voit välttää mittavat vauriot sekä suuremman remontin. Nopea reagointi vesivahinkoon voi säästää pitkän pennin.

Vesivahinko voi sattua kenelle tahansa milloin tahansa. Vesivahingon kohdalla on tärkeä reagoida ripeästi, ja toimimalla oikein voit välttää suuremmat tuhot ja kustannukset.

Pienimmätkin vesivahingot ja vuodot tulee ottaa vakavasti eikä jättää huomiotta. Kuivaamattomana pienikin määrä kosteutta voi päätyä talon rakenteisiin aiheuttaen mittavia vaurioita ja hometta.

Suuremman ja pitkälle levinneen vesivahingon korjaaminen ja kuivaus on ovat suuria toimenpiteitä, jotka vaativat aikaa ja rahaa. Keräsimme yhteen vinkit vesivahinkotilanteessa toimimiseen, sekä kuinka välttyä suuremmilta vaurioilta ja kustannuksilta.

Mikä voi aiheuttaa vesivahingon?

Yleisimpiä vesivahinkojen aiheuttajia ovat pesukoneet ja putket. Pesukoneiden vuoto johtuu useimmiten vaurioituneista putkista ja liitoksista, mikä on johtuu yleensä säännöllisten huoltojen laiminlyönnistä.

Putkien vuodot ovat yleisimpiä yli 30 vuotta vanhojen metalliputkien kohdalle, mutta yhtälailla modernitkin putket voivat aiheuttaa vesivahingon. Modernien muoviputkien vuodoissa on useimmiten taustalla virheellinen asennus ja joku ulkoinen tekijä.

Vesivahinko voi johtua myös ulkoisista tekijöistä, kuten rankkasateesta. Etenkin kesällä sateen aiheuttaminen vesivahinkojen riski on suuri, kun ihmiset pitävät ikkunoita auki ympäri vuorokauden.

Vaikka vesivahinkoa on käytännössä mahdoton ennustaa, voit vähentää vesivahingon riskiä merkittävästi ennaltaehkäisyllä.

Voit ennaltaehkäistä vuotoja pitämällä pesukoneista, vesikalusteista sekä putkista hyvää huolta. Pienillä toimenpiteillä on suuri vaikutus.

Pysäytä vuoto ja kuivaa irtovesi – Ota akuutti tilanne hallintaan

Jokaisen vesivahingon korjaamisen ensimmäinen vaihe on sulkea vuodon lähde sekä kuivata irtovesi lattialta ja muilta pinnoilta mahdollisimman nopeasti. 

Kosteusvaurio voi levitä yllättävänkin nopeasti. Mitä nopeammin toimit, sitä suuremmalla todennäköisyydellä voit välttää kosteuden päätymisen rakenteisiin. Nopealla toiminnalla suuremmastakin vuodosta voi selvitä pelkällä säikähdyksellä.

 

Vesivahingon sattuessa on myös tärkeää suojata irtain omaisuus mahdollisimman nopeasti, esimerkiksi irrottamalla sähkölaitteet seinästä ja kuivaamalla kastuneet tavarat esineet mahdollisimman nopeasti.

Toimi näin vesivahingon sattuessa:

  • Älä viivyttele vaan ryhdy toimiin välittömästi
  • Aloita vuodon kuivaus sulkemalla vuodon lähde ja katkaisemalla vuoto mahdollisimman pian
  • Jos vuoto on peräisin astian- tai pyykinpesukoneesta, sulje vesihana välittömästi
  • Putkivuodon kohdalla sulje päähana
  • Kuivaa irtovesi lattialta ja muilta pinnoilta mahdollisimman huolellisesti
  • Suojaa irtaimisto kosteudelta
  • Jos vuoto on poikkeuksellisen suuri ja aiheuttaa välitöntä vaaraa, soita hätänumeroon 112

Ole yhteydessä vakuutusyhtiöön ja huoltomieheen – Aloita jälkitoimenpiteet heti

Kun akuutti tilanne on hallinnassa on irtovesi on kuivattu, ole välittömästi yhteydessä vakuutusyhtiöön ja huoltomieheen. Jos asut kerrostalossa tai rivitalossa, ota yhteyttä isännöitsijään.

Suuremmat vuodon jälkeen on tärkeä suorittaa vahinkokartoitus ja mitata, onko rakenteisiin päätynyt kosteutta. Mitä nopeammin mahdollinen kosteusvaurio tunnistetaan, sitä nopeammin vaadittavat korjaustoimenpiteet voidaan aloittaa. Kun korjaus aloitetaan ripesti, ei kosteusvaurio ehdi levitä eikä homesieni ehdi muodostumaan

Hoidamme kattavat kosteuskartoitukset lyhyelläkin varoitusajalla. Aruta-Vahinkosaneeraus on paikalla alle vuorokauden sisällä.

Kosteus- sekä vauriokartoituksen jälkeen on helppo suunnitella riittävät jatkotoimenpiteet, kun vaurioiden laatu ja suuruus on tiedossa.

Toimi näin:

  • Älä tee yhtään mitään ennen kuin vuoto on varmasti pysäytetty ja kuivattu mahdollisuuksien mukaisesti
  • Ole yhteydessä vakuutusyhtiöön ja tilaa kosteuskartoitus pikimmiten
  • Älä viivyttele vauriokartoituksessa: mitä nopeammin toimit, sitä nopeammin korjaaminen voidaan aloittaa

Kosteusvaurion korjaus ja kuivaus – Kuinka toimia suuremman vahingon kohdalla

Suurempi vesivahinko voi johtaa kosteusvaurioon, jos vesi päätyy sisälle talon rakenteisiin. Kosteusvaurion kuivaaminen on vaativa prosessi, joka vaatii aina ammattilaisen ja asianmukaiset työvälineet.

Kun kyseessä on rakenteiden kosteusvaurio, joudutaan tila lähes poikkeuksetta kuivaamaan koneellisesti. Koneellisessa kuivauksessa kuivattava tila eristetään, ja kostuneista rakenteista imetään kosteus pois lämmön ja alipaineen avulla.

Pahimmassa tapauksessa pelkkä kuivaus ei riitä, vaan kostuneet rakenteet joudutaan purkamaan kokonaan ja uusimaan. Vaurioituneiden rakenteiden purkamista ja uudelleen rakentamista kutsutaan myös vahinkosaneeraukseksi.

Vahinkosaneeraus on ainut keino pelastaa korjauskelvottomat rakenteet.

Aruta-Vahinkosaneeraus korjaa suuremmatkin vaurion vuosien kokemuksella ja ammattitaidolla

Kosteusvaurion osuessa kohdalle Aruta-Vahinkosaneeraus on luotettavin kumppanisi. Oli kyseessä suuri tai pieni kosteusvaurio, hoidamme projektin puolestasi aina ensikartoituksesta loppusiivoukseen saakka.

Aruta-Vahinkosaneeraus kuivaa ja korjaa jokaisen kohteen vain parhailla välineillä ja metodeilla, jolloin voit olla varma täydellisestä ja ennen kaikkea tehokkaasta lopputuloksesta.Yllättävän vesivahingon sattuessa ota yhteyttä, niin hoidamme vahingon puolestasi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *