Vahinko- ja kosteuskartoitus – milloin kääntyä ammattilaisen puoleen

Kylpyhuoneen kosteustarkastus

Vahinkosaneeraus ja kosteusvaurion korjaaminen alkaa aina kattavalla vahinko- ja kosteuskartoituksella. Kartoituskäynti on ainut keino selvittää vaurioiden todellinen tilanne, ja saada selvä vastaus joudutaanko korjaustyöt aloittamaan vai selvittiinkö säikähdyksellä.

Rakennus-Arutalla on vuosikymmenten kokemus kosteusvaurioiden parissa työskentelystä, joten kosteus- ja vahinkokartoituksissa emme jätä kiveäkään kääntämättä, eikä pienikään vaurio jää huomaamatta. Kokenut kuntotarkastaja antaa myös tarkat ohjeet jälkitoimenpiteisiin sekä mahdollisiin korjaustöihin.

Keräsimme yhteen esimerkkitilanteita, milloin kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen ja tilata vahinko- ja kosteuskartoitus paikalle, sekä pienen tietopaketin miksi kosteuskartoitus on tärkeä toimenpide.

Kosteusvaurio ei ole leikin asia, joten pienikin epäilys on riittävä syy pelata varman päälle. Hyvissä ajoin tehty kartoitus voi estää vahingon leviämisen, jolloin säästät pitkän pennin ja vältät suuremman remontin.

Jos on pieninkin epäilys kosteusvauriosta, pelaa mieluummin varman päälle kuin annat vaurion levitä ja aiheuttaa entistä suurempaa tuhoa.

Mitä kosteus- ja vahinkokartoitukseen sisältyy?

Vahinko- ja kosteuskartoituksessa selvitetään mahdollisia rakennuksen vaurioita ja kosteusvaurioita. Tämä prosessi on tärkeä osa jokaisen rakennuksen ylläpitoa ja remontointia, sillä kattava kartoitus auttaa havaitsemaan mahdolliset ongelmat ennen niiden pahenemista ja vaurioiden leviämistä.

Vahinko- ja kosteuskartoitus alkaa silmämääräisellä tarkastuksella, jossa käydään läpi rakennuksen tai tarkastettavan tilan pintamateriaalit, kuten katot, lattiat ja seinät. Pintatarkastuksen jälkeen suoritetaan kosteusmittaus, josta ilmenee mahdolliset kosteusvauriot talon rakenteissa.

Vahinko- ja kosteuskartoitus vaatii erityiset välineet sekä kokemusta, joten tarkan kuvan vaurioiden laadusta saat vain kääntymällä asiantuntijan puoleen. Kartoituksen tekeminen itse ei anna kattavaa kuvaa rakennuksen todellisesta tilanteesta. Siinä vaiheessa kun vauriot on havaittavissa paljaalla silmällä, on kosteusvaurio mitä todennäköisimmin jo levinnyt pitkälle.

Kosteusmittaus suoritetaan anturien, lämpökameran sekä kosteusmittarien avulla. Tarkat mittalaitteet antavat tarkan kuvan vaurioiden laadusta.

Vahinko- ja kosteuskartoitus on tärkeää eritoten kosteusvaurioiden havaitsemiseksi hyvissä ajoin. Pysäyttämällä kosteusvaurion ajoissa voit välttää suuremman remontin, sekä säästää merkittävästi vaivaa ja rahaa.

Vahinko- ja kosteuskartoitus ei ole pitkä prosessi. Kun kartoituksessa on ammattilainen asialla, riittää laajankin alueen tutkimiseen vain yksi käynti. Modernit mittausvälineet antavat tarkat tulokset vain hetkessä.

Näin homma etenee:

  • Epäily kosteusvauriosta
  • Ammattilaisen saapuminen paikalle
  • Pintapuolinen tarkastus
  • Tarkat mittaukset
  • Mahdollisten vaurioiden ja suositeltavien jälkitoimien erittely

Milloin vahinko- ja kosteuskartoitus on ajankohtainen?

Kosteuskartoitus ajankohtainen aina, kun on epäilys kosteuden päätymisestä talon rakenteisiin, asunnossa on vastikään sattunut suurempi vuoto tai vesivahinko, tai huomaat rakenteissa ja pinnoissa merkkejä kosteudesta.

Kartoitus voidaan suorittaa myös ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä remonttien ja rakennuksen muutostöiden ohessa. Esimerkiksi kattoremontin tai putkiremontin jälkeen on hyvä varmistaa, että remontti on tehty oikein eikä niistä ole aiheutunut piileviä kosteusvaurioita talon rakenteisiin.

Vahinko- ja kosteuskartoitus on hyvä tehdä säännöllisin väliajoin, vaikkei ulkoisia merkkejä kosteudesta olisi havaittavissa. Tällöin pysyt ajan tasalla rakennuksen kunnosta ja ehdit reagoimaan orastaviin vaurioihin ennen niiden leviämistä. Ennaltaehkäisy on tehokkain keino kosteusvaurioiden välttämiseksi.

Milloin tilata vahinko- ja kosteuskartoitus?

  • Asunnossa havaitaan kosteuteen tai homeeseen viittaavia merkkejä. Näitä merkkejä ovat muun muassa homeen haju, pintojen tummuminen ja värimuutokset, puumateriaalien pehmentyminen ja lahoaminen tai pintojen epätavallinen kosteus.

 

  • Asunnossa on tehty suurempia remontteja ja muutostöitä. Muutostyöt voivat vaikuttaa talon rakenteisiin ja kosteusteknisiin ominaisuuksiin, joten remontin yhteydessä on hyvä pelata varman päälle.

 

  • Asunnossa on ollut suurempi vuoto tai vesivahinko. Suurempi vahinko on aina tärkeä tarkastaa.

 

  • Rakennuksessa on puutteellinen ilmanvaihto. Huono ilmanvaihto voi johtaa kosteuden kertymiseen rakenteissa.

 

  • Asukkailla ilmenee homeeseen viittaavia terveysongelmia, kuten hengitysvaikeuksia, päänsärkyä tai silmien tai ihon ärsytystä.

Kosteusvaurion korjaaminen

Mikäli vahinko- ja kosteuskartoituksessa ilmenee piilevä kosteusvaurio, on se korjattava mahdollisimman pian. Kosteusvauriot voivat vakavia terveysongelmia asukkaille sekä heikentää rakenteita sekä kiinteistön arvoa.

Korjaustöiden laajuus riippuu aina vaurion laadusta. Pienemmän vaurion kohdalla voi riittää vuotojen tiivistäminen tai kosteuspisteiden kuivaaminen, kun taas suuremmat ja pidemmälle levinneet vauriot voivat vaatia jopa vahinkosaneerausta.

Kosteusvaurion korjaaminen on aina ammattilaisen hommaa, sekä vaatii spesifit työvälineet ja kokemusta. Kun kosteusvaurion korjaamisessa on ammattilainen asialla, hoituu homma ripeästi ja vauriosta jää jäljelle vain muisto.

Yhteenveto – Tilaa vahinko- ja kosteuskartoitus ajoissa

Kosteusvaurio on aina ikävä yllätys, mihin tulee suhtautua vakavasti vaikka kyseessä olisi pienempikin vaurio. Vahinko- ja kosteuskartoitus on ainoa keino selvittää vaurioiden todellinen tila, joten on aina parempi pelata varman päälle kuin antaa vaurioiden levitä.

Pienikin epäilys on riittävä syy kosteuskartoitukselle.

Mikäli epäilet kotonasi kosteusvaurioita, tai huomaat merkkejä kosteudesta, ota yhteyttä, niin olemme paikalla lyhyelläkin varoitusajalla. Kun on kyse kosteusvauriosta, Rakennus-Aruta on luotettavin kumppanisi. Olemme mukana aina kartoituksesta vaurion lopulliseen korjaamiseen saakka.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *