Vesivahingon korjaus – kauanko vahinkosaneeraus kestää?

Kuivaus ja vesivahinko

Vesivahingon korjaus — kauanko vahinkosaneeraus kestää?

Vesivahinko on valitettavan yleinen, mutta poikkeuksetta kutsumaton vieras, jonka häätäminen vaatii useita vaiheita. Tiedät itsekin, kuinka vastapestyn paidan kuivuminen pyykkinarulla vie tunteja — vastaavasti isommassa mittakaavassa rakenteiden kosteuden kuivuminen vie aikaa. Vesivahingon korjaus eli vahinkosaneeraus on tehtävä huolellisesti ja ammattitaitoisesti alusta loppuun asti, jotta vahinko ei pääse toistumaan. Erityistä tarkkuutta vaativien työvaiheiden vuoksi vahinkosaneerauksen kesto puhututtaa.

Vahinkosaneeraus on meille tuttua monien vuosikymmenten ajan. Päätimme antaa vastauksen monien pohtimaan kysymykseen siitä, kuinka kauan vahinkosaneeraus kestää vesivahingon sattuessa.

Vesivahinkosaneeraus vaihe vaiheelta

Vesivahinkosaneeraus tarkoittaa vesivahingosta johtuvaa korjausrakentamista. Nelivaiheinen vahinkosaneeraus pitää sisällään kaikki tarvittavat toimet rakennuksen eheyttämiseksi ikävän vesivahingon jälkeen. Alkuun on suoritettava asianmukaiset valmistelut, jotta rakenteet on mahdollista palauttaa vesivahinkoa edeltävään kuntoon.

Nopea toiminta on tärkeintä lopputuloksen kannalta. Vesivahingon kuivaus on aloitettava mahdollisimman pian, jotta voidaan välttyä suuremmilta vahingoilta, kuten rakenteiden heikentymiseltä tai homeongelmilta.

Vaihe 1:

Ensimmäiseksi paikannamme vahingon aiheuttajan sekä kartoitamme sen laajuuden. Kosteuskartoituksen lisäksi varmistamme, ettei vesivahinko pääse enää uusiutumaan samasta syystä.

Vaihe 2:

Puramme vesivahingon vuoksi vaurioituneet rakenteet ja materiaalit laatimamme kartoitusraportin mukaisesti.

Vaihe 3:

Poraamme rakenteisiin tarvittavat ilmanpoistoreiät, jonka jälkeen suoritamme lattia- ja seinäeristeiden kuivauksen puhaltamalla kostean rakenteen läpi kuivaa ilmaa tauotta vaurioiden vaatiman ajan. Kuivattujen rakenteiden päälle voidaan riskittömästi rakentaa uusia rakenteita.

Vaihe 4:

Suoritamme rakenteiden korjausrakentamisen vesivahinkoa edeltävään tasoon. Poikkeuksena ovat vanhat rakennukset, joissa rakenteet uudelleenrakennetaan nykyisten rakennusmääräysten mukaisiksi.

Mitkä asiat vaikuttavat vahinkosaneerauksen kestoon?

Vesivahingon korjauksen kesto riippuu vahingon laajuudesta ja käytössä olevasta kuivauslaitteistosta. Suoritamme rakenteiden kuivaukset tehokkailla laitteilla, mikä nopeuttaa prosessia huomattavasti.

Eniten aikaa vahinkosaneerauksessa vie vesivahingosta aiheutuneen kosteuden kuivaaminen. Kuivausajan pituuteen vaikuttavat käytettävissä olevan laitteiston lisäksi myös muun muassa rakenteiden paksuus ja huokoisuus. Tietenkin vaikuttavana tekijänä on myös se, kuinka pitkälle kosteus on levinnyt. Taloyhtiöissä (etenkin rivi- ja kerrostalot) vesivahinko voi edetä pitkällekin, ennenkuin se huomataan. Mitä pidempään vesivahingon havaitsemiseen on kulunut aikaa, sitä enemmän kosteutta on päässyt rakenteisiin. Mikäli kosteutta on rakenteissa runsaasti, vie kuivaaminen enemmän aikaa.

Rakenteiden kuivaus täytyy tehdä erityistä huolellisuutta noudattaen. Mikäli tätä vaihetta yritetään nopeuttaa tarpeettomasti, saattaa rakenteisiin jäädä kosteutta, joka aiheuttaa ongelmia myös jatkossa.

Kauanko vesivahingon korjaus kestää?

Vesivahingon sattuessa ensimmäisenä mieleen tulee usein vahingosta aiheutuneiden korjaustöiden kustannukset sekä se, kauanko vesivahingon korjaus kestää. Vesivahinkosaneerauksen kesto vaikuttaa tilanteesta riippuen jonkin verran tai merkittävästi asumiseen, joten korjauksen kestosta on hyvä olla tietoinen jo etukäteen. Vesivahingon laajuutta arvioidessamme annamme tilannekohtaisen aikataulun saneeraukselle.

Maltillisen vesivahingon korjaus vie aikaa noin 7 – 14 päivää. Laajalle levinneen vesivahingon korjaus vie aikaa puolestaan noin 4 – 12 viikkoa. Vahingon laajuudesta riippuen kyse on päivistä, viikoista tai kuukausista.

Otetaan esimerkiksi keittiön vesivahinko, jossa vahinko on huomattu vasta sen jälkeen, kun vettä on huomaamattomasti valunut lattialle kaapistojen takana. Tällaisessa tapauksessa vesivahinko saattaa ehtiä levitä myös viereisiin huoneisiin, jolloin vesivahinkosaneeraus voi viedä aikaa jopa 3 kuukautta. Täksi ajaksi asukkaiden on vuokrattava toinen asunto.

Toisena skenaariona ajatellaan kerrostaloasunnon kylpyhuoneen vesivahinkoa, joka on aiheuttanut alakerran naapurin asunnon kattoon läikkiä. Katossa olevat läikät kertovat siitä, että yläkerran asunnon kylpyhuoneesta on valunut vettä alempaan kerrokseen. Tällaisessa tapauksessa kosteus on päässyt leviämään rakenteissa, ja kylpyhuoneen vesivahinkosaneeraus saattaa viedä aikaa noin 6 – 8 viikkoa. Täksi ajaksi asukkaiden on vuokrattava toinen asunto.

Kuten huomaat, vaikuttaa vesivahingon kestoon merkittävästi sen laajuus. Taloyhtiöissä sattuvat vesivahingot ovat usein ikäviä tapauksia, joissa yhden asukkaan vahinko voi vaikuttaa monen elämään. Näissä molemmissa esimerkeissä vesivahinko oli aiheuttanut vaurioita laajemmalla alueella, jolloin vesivahinkosaneeraus vie luonnollisesti enemmän aikaa. Ajoissa huomatun vesivahingon korjaaminen on helpompaa ja nopeampaa, kun vauriot ovat suppeammalla alueella.

Kosteusmittauksella seurataan kuivauksen edistymistä

Ammattitaitoisesti tehty kosteusmittaus kertoo rakenteiden kosteudesta. Kosteusmittauksen avulla saadaan selville oikea aika korjaustöiden aloittamiselle, eikä arvokasta aikaa pääse kulumaan turhaan odotteluun. Väärin suoritettu tai kokonaan tekemättä jätetty kosteusmittaus voi pahimmillaan pitkittää prosessia päivillä tai viikoilla. Olemme sertifioitu rakenteiden kosteuden mittaaja, joten voit luottaa ammattitaitoomme.

Kosteusmittausta varten rakenteisiin porataan pääsääntöisesti pienet reiät. Huomaamattomien reikien avulla kosteus voidaan mitata syvältä rakenteista. Toisinaan pelkkä pintakosteusmittaus riittää.

Varmista, että saat kosteusmittauksesta asianmukaisen kosteudenmittausraportin. Muun muassa vakuutusyhtiö vaatii raporttia, josta selviää tehdyt kuivaus- ja korjaustoimenpiteet.

Näin valmistaudut vesivahingon korjaukseen — asuminen tai työnteko vahinkosaneerauksen aikana

Vesivahingon korjaus on aikaa vievä prosessi. Mikäli kodin keittiö tai kylpyhuone on poissa käytöstä useamman viikon ajan, on asuminen hankalaa. Toisaalta esimerkiksi työpaikan keittiöllä ei ole yhtä suurta virkaa, jolloin toimitilan käyttö onnistuu helpommin myös saneerauksen aikana.

Sen lisäksi, että vesivahingon vuoksi vaurioituneen tilan käyttö saattaa olla mahdotonta tai rajoitettua, aiheuttaa kosteuden kuivaamiseen käytettävä kuivauslaitteisto jonkin verran äänihaittoja.

Kuivauksessa käytetään erilaisia laitteita, kuten ilmankuivaimia, puhaltimia sekä lämmitysmattoja ja -sauvoja. Kuivauslaitteet ovat päällä samanaikaisesti vuorokauden jokaisena tuntina jopa usean viikon ajan, jotta rakenteet saadaan kuivattua mahdollisimman tehokkaasti.

Oli kyse sitten asuinrakennuksesta tai toimitilasta, on tilaa toisinaan mahdollista käyttää normaalisti asumiseen tai työntekoon myös vesivahinkosaneerauksen aikana. Aina tilojen käyttö ei kuitenkaan ole vaihtoehto, jolloin vuokra-asunto tai -tila on järjestettävä.

Onko tarve vain vahingon korjaukselle vai halutaanko sen yhteydessä tehdä muutoksia?

Vahinkosaneerauksen kestoon vaikuttaa myös se, halutaanko vesivahingon korjauksen yhteydessä tehdä rakennuksen arvoa nostavia ja käyttömukavuutta parantavia muutoksia. Esimerkiksi kylpyhuoneen vesivahinkosaneerauksen aikana on mahdollista suorittaa kokonaisvaltainen kylpyhuoneremontti tai tehdä pientä pintaremonttia vaikkapa vanhat laatat vaihtamalla.

Vaikka vesivahinko tuntuu tapahtumahetkellä ikävältä asialta, kannattaa tilannetta tarkastella myös positiivisesta näkökulmasta. Ehkä rakennus saa vihdoinkin kaipaamansa remontin vesivahingon korjauksen yhteydessä, mikä näkyy tietenkin tilan paremman käytettävyyden lisäksi rakennuksen arvossa mahdollisessa myyntitilanteessa.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *