Kosteusvaurion korjaus on pitkä ja monivaiheinen prosessi, joka alkaa välittömästi vaurion tai vahingon ilmetessä. Vahinkosaneeraus ja vesivahingon korjaus ei siis tarkoita yhtä tiettyä työvaihetta, vaan kaikkia toimenpiteitä aina vahingon tunnistamisesta työmaan viimeistelyyn.
Tässä artikkelissa avaamme tarkemmin kosteusvaurion kuivauksen prosessia. Mitä työvaiheita se sisältää? Mitä työvälineitä sen toteutus vaatii?
Kosteusvaurion korjauksen tarve ei katso aikaa eikä paikkaa – siksi olemme aina saatavilla ajankohdasta ja sijainnistasi riippumatta. Vahingon sattuessa täytä yhteydenottolomake tai soita Pertti Aronpäälle.
Vahingon havaitseminen – Mitä tehdä ensimmäiseksi
Kun havaitset kosteusvaurion, on tärkeää toimia nopeasti. Mitä nopeammin korjaustyöt voidaan aloittaa, sitä vähemmän vaurio ehtii leviämään. Nopea toiminta voi myös ehkäistä mahdollisten jälkivaurioiden syntymisen.
Ota yhteyttä vakuutusyhtiöön ja vahinkosaneerauksen ammattilaiseen niin pian kuin mahdollista.
Tunnista piilevä kosteusvaurio:
- Tunkkainen tai homeinen haju
- Tummat kohdat seinissä, kaakeleissa tai parketissa
- Saumojen tummentumat
- Lattia tai seinät ovat turvonneet
Alkukartoitus ja töiden suunnittelu
Ennen varsinaisia korjaustoimenpiteitä on tärkeää kartoittaa vaurioiden laatu ja laajuus. Kartoitus auttaa ammattilaista valitsemaan oikeat työvälineet ja metodit vastaamaan kohteen erityisvaatimuksia.
Alkukartoituksessa käytämme erilaisia mittalaitteita, kuten lämpökameroita ja kosteusmittareita. Nämä välineet auttavat tunnistamaan vahingon lähteen sekä määrittämään, kuinka pitkälle vaurio on levinnyt. Kartoitusvaiheessa on tärkeää dokumentoida kaikki vauriot ja havainnot. Mitatut arvot, valokuvat ja kirjalliset raportit ovat arvokkaita dokumentteja neuvotteluissa vakuutusyhtiön kanssa.
Vahinkojen kartoituksen ja dokumentoinnin jälkeen asiantuntija laatii tarkan suunnitelman vaadittavista korjaustoimenpiteistä. Suunnitelma sisältää tarkat tiedot mitä rakenteita puretaan, minkälaista kuivausta vaaditaan sekä kuinka rakenteiden jälleenrakennus toteutetaan. Suunnitelma sisältää myös eritellyn kustannusarvion.
Muista, että alkukartoitus on vahinkojen arvioinnin lisäksi tilaisuus rakentaa luottamusta sekä pohja asiakkaan ja ammattilaisen väliselle avoimelle kommunikaatiolle. Molemminpuolinen avoin kommunikaatio ja rehellisyys ovat avainasemassa onnistuneessa vahinkosaneerauksessa.
Kuivaus
Erityisesti vesivahinko– ja kosteusvauriotilanteissa kuivaus on yksi tärkeimmistä vaiheista koko saneerausprosessia. Ammattitaitoisesti oikeilla välineillä toteutettu kuivaus estää pysyvät vauriot rakenteissa sekä homeen tai muiden mikrobikasvustojen syntymisen.
Suuremmat kosteusvauriot vaativat usein koneellisen kuivauksen, jossa hyödynnetään raskasta kuivauskalustoa sekä alipainetta. Kuivaus voidaan suorittaa joku lämmittämällä kuivattavia rakenteita tai imemällä kosteutta kuivattavan tilan ilmasta. Koneellisen kuivauksen menetelmiä on useita, joista asiantuntija valitsee parhaan tilannekohtaisesti.
Vesivahingon kuivaus voi kestää muutamasta päivästä useimpiin viikkoihin riippuen vahingon laajuudesta ja rakenteista. Kuivauksessa huolellisuus on avainasemassa. jotta rakenteisiin jäänyt kosteus ei aiheuta jälkivahinkoja.
Purkutyöt
Kosteusvaurion sattuessa kaikki rakenteet eivät ole pelastettavissa. Kostuneet rakenteet voivat kärsiä vakavia vaurioita, jolloin ne eivät ole kestäviä eikä turvallisia. Silloin vaurioituneet rakenteet voidaan joutua purkamaan.
Turvallisuus on avainasemassa rakenteiden purkamisessa. Ennen purkutöitä on tärkeä varmistaa, että alue on eristetty ja sähkölinjat suljettu. Samalla on tärkeä suojata ehjät rakenteet ja pinnat, jottei purkutöistä aiheudu ylimääräisiä vaurioita.
Purkutöistä syntynyt jäte kierrätetään asianmukaisesti. Purkujäte voi sisältää esimerkiksi rakennusmateriaaleja ja eristeitä.
Purkutyöt ovat tärkeä osa vahinkosaneerausta, joka vaatii erityistä huomiota ja ammattitaitoa. Vaikka se voi olla haastavaa ja aikaa vievää, on välttämätöntä varmistaa, että rakennus on turvallinen ja valmis jälleenrakennukseen.
Jälleenrakennus
Kuivauksen ja purkutöiden jälkeen siirrytään saneerauksen viimeiseen vaiheeseen, eli purettujen rakenteiden jälleenrakentamiseen. Tässä vaiheessa saneerattava tila palautetaan alkuperäiseen tai jopa parempaan kuntoon, kuin ennen vahingon sattumista.
Rakennustyöt alkavat usein rakenteiden perustuksista. Tämä voi tarkoittaa uusien seinärakenteiden tai lattiapalkkien asentamista.
Rakennusvaiheessa on mahdollista tehdä parannuksia ja päivityksiä. Kun rakenteet on auki, on hyvä mahdollisuus uusia esimerkiksi sähköliitännät tai vanhat putket. Jos tila oli ennen vahinkosaneerausta epäkäytännöllinen, antaa jälleenrakennus mahdollisuuden suunnitella sen tehokkaammaksi ja toimivammaksi.
Viimeistely ja tarkastus
Kosteusvaurion korjauksen viimeisessä vaiheessa saneerattava tila viimeistellään sekä tarkastetaan huolellisesti. Viimeistely voi tarkoittaa esimerkiksi maalauta tai tapetointia sekä uusien listojen asennusta.
Samalla kohde puhdistetaan huolellisesti. Kaikki rakennuspöly ja jätteet kierrätetään ja tila pestään perusteellisesti. Puhdistuksen jälkeen tehdään vielä lopullinen tarkastus, että lopputulos vastaa asiantuntijan sekä asiakkaan vaatimuksia. Kun kosteusvaurion korjauksessa on ammattilainen asialla, on saneerattava tila kuin uusi eikä vahingosta jää jäljelle kuin ikävä muisto. Viimeistely on kosteusvaurion korjaamisen loppuhuipennus, jossa kovan työn tulos näkyy ja tila herää uuteen loistoon. Se on viimeinen silaus, joka tekee tilasta kauniin ja kutsuvan.
Aruta-Vahinkosaneeraus – Haastavien kohteiden asiantuntija
Kosteusvaurio on ikävä yllätys, joka voi sattua kenelle tahansa paikasta ja ajasta riippumatta. Kosteusvaurion sekä muiden vahinkojen korjaaminen on aina ammattilaisen hommaa – siksi Aruta-Vahinkosaneeraus on paras valintasi, kun etsit luotettavinta kumppania vahinkosaneeraukseen.
Vahingon sattuessa ota rohkeasti yhteyttä, niin laitetaan hihat heilumaan.