Kosteusvaurio kylpyhuoneessa – tunnista merkit

Opi ennaltaehkäisemään kosteusvaurio kylpyhuoneessa.

Opi tunnistamaan kosteusvaurio kylpyhuoneessa hyvissä ajoin ja vältä suurempi remontti.

Suuri osa kosteusvaurioista saa alkunsa nimenomaan kylpyhuoneesta. Kylpyhuone on kostea tila, missä rakenteet ja eristeet altistuvat jatkuvasti suurille määrille kosteutta. Tämän vuoksi kylpyhuoneen kuntoa on tärkeä seurata jatkuvasti, sekä minimoida kosteusvaurion riskit mahdollisuuksien mukaan.

Kylpyhuoneen kosteusvaurio voi aiheuttaa niin terveydellisiä kuin taloudellisia ongelmia, joten orastavan vaurion korjausta ei missään nimessä tulisi lykätä. Pitämällä kylpyhuoneesta hyvää huolta sekä tarkkailemalla ilmanvaihdon toimivuutta voit välttää kosteusvaurioihin liittyvät ongelmat.

Tässä artikkelissa kerromme yleisimmät merkit, jotka kielivät kylpyhuoneen kosteusvauriosta sekä vinkkejä vaurioiden ennaltaehkäisyyn.

Kosteusvaurioiden kohdalla on tärkeä osata tunnistaa riskit hyvissä ajoin. jotta orastaviin vaurioihin ehtii reagoida riittävän ajoissa. Toimimalla hyvissä ajoin voit estää kosteuden leviämisen syvemmälle talon rakenteisiin ja samalla ehkäistä suuremman remontin ja laskun.

Mikäli sinulla herää pienikin epäilys kylpyhuoneen kosteusvauriosta, tilaa vahinko- ja kosteuskartoittaja paikalle tarkastamaan tilanne.

Rakennus-Aruta on sertifioitu kosteuskartoittaja vuosikymmenten kokemuksella, joten voit luottaa meidän asiantuntijoihimme kosteusvaurioihin liittyvissä asioissa. Suoritamme kattavat kosteustarkastuksen lyhyelläkin varoitusajalla.

Tunnista riskit ja toimi ajoissa.

Mistä tunnistaa kylpyhuoneen kosteusvaurion?

Kylpyhuoneen kosteusvaurion tunnistaminen voi olla paljaalla silmällä haastavaa. Usein siinä vaiheessa kun vaurio ilmenee selkeästi, on kosteus päässyt jo tekemään tuhojaan ja edessä on suuri kylpyhuoneremontti tai vahinkosaneeraus.

Tämän vuoksi on erityisen tärkeää kiinnittää huomiota pieniinkin merkkeihin, jotka voisivat viitata piilevään kosteusvaurioon. Pienikin epäilys on otettava vakavasti. Kun puhutaan kosteusvauriosta, on aina järkevämpää pelata varman päälle ja kääntyä ammattilaisen puoleen.

Mistä tunnistat piilevän kosteusvaurion:

 • Tunkkainen haju
 • Selvä homeen haju
 • Pintojen värimuutokset tai tummentumat
 • Saumojen tummentumat
 • Mikrobikasvustot saumoissa
 • Lattian tai seinien turpoaminen

Kylpyhuoneen kosteusvaurion aiheuttajat

Kylpyhuoneen kosteusvaurio ei ole aina täysin yksiselitteinen, vaan voi johtua useammasta tekijästä. Kylpyhuone on täynnä useita kosteusvaurion riskejä.

Etenkin vanhemmissa kylpyhuoneissa kosteusvaurion taustalla on usein ajan myötä heikentyneet vesieristeet. Ilman kunnollisia vesieristeitä kosteusvaurio on vain ajan kysymys.

Kosteusvaurion taustalla voi olla myös suurempi vuoto, joka on saanut alkunsa usein joko vuotavasta pesukoneesta, viallisista vesikalusteista tai putkien vuodosta. Useimmat vuodot saavat kuitenkin alkunsa huonosti tai huolimattomasti tehdystä pesukoneen putkiliitännästä.

Vuotojen ja teknisten vikojen lisäksi yleinen syy kosteusvaurioille on rehellinen huolimattomuus tai välinpitämättömyys. Esimerkkejä tällaisista tilanteista on pintojen toistuva kuivaamatta jättäminen tai esimerkiksi humalapäissään sammuminen suihkuun.

Yleisimmät kylpyhuoneen kosteusvaurion aiheuttajat:

 • Puutteellinen ilmastointi
 • Vesivahinko tai vuoto
 • Pesukoneen vika tai letkun vuoto
 • Putkirikko
 • Vaurioituneet vesikalusteet
 • Huolimattomuus
 • Vanhentuneet vesieristeet

Kylpyhuoneen kosteusvaurion korjaaminen

Vaadittavat korjaustoimenpiteet riippuvat aina vahinkojen laajuudesta. Joka tapauksessa kosteusvaurioiden korjaaminen on aina ammattilaisen hommaa, joten älä missään nimessä ryhdy toimeen itse.

Kosteusvaurion korjaaminen on luvanvaraista työtä, ja kokemattoman urakoitsijan tekemä korjaus voi johtaa aikaisempaa suurempiin vahinkoihin.

Pienemmän vahingon kohdalla riittää usein pelkkä kosteuden kuivaus, pintojen uusiminen sekä ilmanvaihdon tarkastus. Jos korjaustyöt on aloitettu hyvissä ajoin, ei vaurio ole ehtiny levitä eikä tilanne vaadi rakenteiden purkamista. Nopea ja tehokas korjaaminen erityisen tärkeää rivitaloissa, joissa kosteus voi helposti levitä viereisiin asuntoihin.

Suuremman vaurion kohdalla kostuneet kylpyhuoneen rakenteet joudutaan purkamaan ja rakentamaan uudestaan. Kuivaus- ja uudelleenrakennusta kutsutaan myös vahinkosaneeraukseksi.

Tällöin koko tila kuivataan koneellisesti alipaineistetussa tilassa, jonka jälkeen korjauskelvottamat rakenteet puretaan ja rakennetaan uudestaan. Vahinkosaneerauksen lopputuloksena kestävät rakenteet, jotka kestävät kovaa käyttöä vuosikymmenten ajan. Kun tilaat vahinkosaneerauksen kokeneelta ammattilaiselta, jää kosteusvauriosta jäljelle vain muisto.

Kylpyhuoneen kosteusvaurion ennaltaehkäisy – Parhaat vinkit

Kylpyhuoneen kosteusvaurio on vakava asia, jonka korjaaminen on pitkä ja kallis prosessi. Toimimalla oikein ja kiinnittämällä huomiota pieniin asioihin voit kuitenkin pienentää kosteusvaurion riskiä merkittävästi.

Keräsimme tähän loppuun vielä lyhyen muistilistan, jota noudattamalla voit välttyä vahingolta.

 • Tarkasta saumojen ja pintojen kunto säännöllisesti
 • Uusi vesieristeet riittävän usein sertifioidun vesieristäjän toimesta
 • Puhdista saumakohdat tasaisin väliajoin
 • Varmista pesukoneen putkiliitännät tasaisin väliajoin
 • Kuivaa kylpyhuoneen lattiat ja pinnat irtovedestä välittömästi
 • Varmista ilmanvaihdon toimivuus
 • Puhdista lattiakaivo vähintään kerran vuodessa
 • Tarkasta vesikalusteiden kunto säännöllisesti
 • Pyri vähentämään veden käyttöä mahdollisuuksien mukaan

Vahingon sattuessa Aruta-Vahinkosaneeraus on luotettavin apu

Kylpyhuoneen kosteusvaurion korjaaminen on vaativa urakka, joka vaatii kokemusta, ammattitaitoa sekä spesifit työvälineet. Aruta-Vahinkosaneerauksella on vuosikymmenten kokemus vaikeidenkin kohteiden korjaamisesta, joten olemme vahingon suuruudesta riippumatta luotettavin kumppanisi kosteusvaurioiden hävittämisessä.

Vahingon sattuessa olemme paikalla aina alkukartoituksesta lopputarkastukseen, joten voit huokaista helpotuksesta ja jättää vahingon kokonaan ammattilaisen harteille. Toimimme tehokkaasti ja turvallisesti, jolloin vahingosta ei jää jälkeäkään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *