Kosteusvaurion haju – nämä tunnusmerkit kielivät ongelmasta

Kosteusvaurion haju on yksi selkeimmistä kosteusvaurion merkeistä. Lue lisää ja opi tunnistamaan kosteusvaurio ajoissa.

Kosteusvaurion haju on yksi selkeimmistä tunnusmerkeistä, jotka yleensä paljastavat rakennuksessa piilevän kosteusvaurion. Haju voi olla tunkkainen, homeinen, imelä, tai muistuttaa märkää maakellaria.

Homeen haju on lähes aina merkki kosteusvauriosta. Mikäli havaitset kotonasi sinne kuulumatonta hajua, reagoi nopeasti ja ole yhteydessä ammattilaiseen tilanteen selvittämiseksi.

Homeen haju voi myös tarttua irtaimistoon ja huonekaluihin, sekä huokoisiin materiaaleihin, kuten paperiin tai tekstiileihin, mikä helpottaa kosteusvaurion tunnistamista merkittävästi. Homeen haju voi helposti jäädä huomioimatta, minkä vuoksi on tärkeää tunnistaa asuntoon kuulumaton haju nopeasti, eikä antaa asian olla. 

Keräsimme yhteet tuntomerkit, joista tunnistat piilevän kosteusvaurion. Kosteusvaurioon tulisi aina reagoida nopeasti, jotta tarvittavat korjaustyöt ehditään aloittaa ennen vaurion suurempaa leviämistä. Kosteusvaurio ei ole pikkujuttu, vaan siihen tulee aina suhtautua vakavuudella.

Mistä tunnistaa kosteusvaurion hajun?

Kosteusvaurion ja homeen hajun tunnistaa usein helposti: yleensä hometalo haisee maakellarilta tai ummehtuneelta. Homeen haju voi kuitenkin vaihdella, jossain tapauksissa homeen haju voi olla makeampi, tai jopa täysin huomaamaton.

Homeen hajun tunnistaminen voi olla haastavaa, sillä ihmisen nenä tottuu voimakkaampiinkin hajuihin vain muutamissa minuuteissa. Jos epäilet talossasi olevan hometta, käy muutama minuutti ulkona. Hajun tunnistaa helpoiten kun on ollut hetken muualla.

On syytä epäillä kosteusvaurioita, mikäli sisäilma haisee:

 • Maakellarilta
 • Tunkkaiselta
 • Ummehtuneelta
 • Poikkeuksellisen voimakkaalta
 • Pistävältä

Erota homeen ja vanhan asunnon haju:

 • Homeen haju tarttuu vaatteisiin, normaali “mummolan haju” ei
 • Homeen tai kosteusvaurion haju on paikallinen eikä välttämättä haise koko rakennuksessa

Tunnista kosteusvaurion merkit:

 • Värimuutokset tai tummat kohdat seinissä
 • Värimuutokset kylpyhuoneen laatoissa
 • Lattioiden tummentumat tai saumojen pullistumat
 • Tuholaishyönteiset
 • Akuutit oireet kuten päänsärky ja kurkkukipu

Mistä kosteusvaurion haju on peräisin?

Kosteusvaurion haju on useimmiten lähtöisin kostuneista ja homehtuneista rakenteista. Koska hajun taustalla on aina hometta, täytyy hajun alkuperä selvittää vaurion korjaamiseksi.

Tunkkainen ja ummehtunut haju voi olla myös peräisin puutteellisesta ilmanvaihdosta, joka nostaa asunnon lämpötilaa sekä ilmankosteutta. Kohonnut lämpötila ja kostea ilma mahdollistavat homeelle ja mikrobeille otolliset kasvuympäristön. 

Kun ilmankosteus materiaalien pinnalle yltää 80 prosenttiin, on homeen kasvaminen väistämätöntä. Homesieni saa kaikki tarvitsemansa ravinteet ilmasta, joten mikä tahansa materiaali voi homehtua.

Selvitä homeen hajun alkuperä:

 • Paikanna homekasvusto ja kostuneet rakenteet mahdollisimman pian
 • Selvitä kosteuden alkuperä: johtuu kosteus puutteellisesta ilmanvaihdosta, vesivahingosta vai alapohjan kapillaarikosteudesta?
 • Tarkasta talon perustukset ja kivijalka

Kosteusvaurion hajun terveysvaikutukset

Sen lisäksi että kosteusvaurion haju on epämiellyttävä, voi kosteusvaurion ja homeen haju voi altistaa akuuteille ja jopa kroonisille terveysvaikutuksille. Yleisimmän homeen hajun ensioireet ovat yskä, päänsärky sekä tukkoisuus. Jatkuvat flunssaan viittaavat oireet voivat myös olla merkki homeongelmasta.

Pidempi altistuminen homeen hajulle voi johtaa kroonisiin keuhko-oireisiin, minkä vuoksi on erityisen tärkeää reagoida nopeasti, mikäli epäilee talossa olevan hometta.

Jos homeen hajua ei tunnista, kielivät jatkuvat oireet viimeistään orastavasta homeongelmasta.

Reagoi viipyilemättä, mikäli havaitset toistuvasti seuraavia oireita:

 • Yskä
 • Tukkoisuus
 • Limannousu
 • Hengenahdistus
 • Kipu hengitysteissä
 • Toistuvat flunssamaiset oireet

Sisäilma haisee homeelle – Toimi näin

Jos huomaan kotonasi selkeää homeen hajua, pyri selvittämään mahdollisimman pian, mistä haju on peräisin. Tunkkainen tai kellarimainen haju on usein selvä merkki piilevästä home- tai kosteusvaurioista.

Varmin keino selvittää homeen hajun lähde on tilata ammattilaisen suorittama kuntotutkimus tai sisäilmatutkimus, jotta homeen hajun lähde ja rakenteissa piilevä kosteus voidaan tunnistaa mahdollisimman nopeasti. Ongelman alkuperän selvittäminen on kosteusvaurion kuivaamisen ja korjaamisen ensimmäinen askel.

Homeen hajun poistaminen ja kosteusvaurion korjaaminen

Näkyvän homeen poistaminen tai peittäminen esimerkiksi uudella kerroksella maalia ei riitä kosteusvaurion ja homeongelman korjaamiseksi.

Suuremman kosteusvaurion kohdalla vaaditaan kostuneen tai homehtuneen tilan koneellinen kuivaus sekä vahinkosaneeraus. Vahinkosaneerauksessa homehtuneet ja kosteudelle altistuneet puretaan ja uusitaan. Vahinkosaneeraus on tarpeen, mikäli rakenteet ovat korjauskelvottomassa kunnossa.

Aruta-Vahinkosaneerauksella on vuosien kokemus suurempienkin vesivahinkojen korjaamisesta. Jos epäilet kosteusvauriota asunnossasi, ota yhteyttä ja sovitaan kosteuskartoitus sekä tarvittaessa sisäilmatutkimus. Hoidamme vaikeidenkin kohteiden kuivauksen ja saneerauksen ripeästi ja tehokkaasti vuosien ammattitaidolla. 

Olemme paikalla aina vahingon kartoituksesta saneerauksen viimestelyyn saakka, joten voit huoletta jättää vahingon hoidettavaksemme.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *